Yüksek Ateş Titreme Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Yüksek Ateş Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Yüksek Ateş ve Titreme

Yüksek ateş ve titreme, üşüme şikâyetleri ile hemen hemen herkes karşılaşmaktadır. Özellikle çocuklarda titreme nöbetleri ve üşüme şikâyetleri daha yaygındır.

Yüksek Ateş ve Titreme Sebepleri

Yüksek ateş, titreme ve üşüme sebepleri çoğunlukla kış mevsiminde nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Ayrıca gribal enfeksiyonlar da yüksek ateş ve titreme nöbetlerine neden olabilir. Kış aylarında sıkça rastlanan bir diğer hastalık bademcik iltihabıdır. Bademcik iltihabı da yüksek ateş ve titremeye sebep olabilir. Güneş çarpmalarıyla da vücut ısısı yükselebilir ve ateş yapabilir.

Vücut sıcaklığının normal değerlerinden daha üstüne çıkması, vücudun bağışıklık sisteminin bir enfeksiyona karşı mücadele ettiğini gösterir. Birdenbire üşüme ve titreme hissetmek, ateşli bir hastalığın habercisi olabilir. Bu durumda yatmak şart olmasa bile mutlaka dinlenilmelidir. Ilık bir banyo, hastanın kendisini iyi hissetmesine yardımcı olabilir. Ancak bu durumda hasta kesinlikle üşütülmemelidir.

Yüksek Ateş ve Titreme Esnasında Neler Yapılabilir?

  • Ateş ve titreme meydana geldiğinde eğer acil bir durum bulunmuyorsa dinlenmeli ve hasta ılık bir duş almalıdır.
  • Oda sıcaklığı düşürülmelidir.
  • Hasta mutlaka ince giydirilmeli ve uyurken mümkün olduğunca kalın örtülmemelidir.
  • Bilhassa kumaşı doğal maddelerden olan örtü ve giysiler seçilmelidir. Bu tür örtüler ve giysiler terin buharlaşmasını sağlayarak hastaya serinlik verir.
  • Bilek, alın, ense, kol, bacak ve benzeri eklem yerlerine soğuk su ile kompres uygulanmalıdır. Bu işlem yapılırken aynı zamanda üşütmemeye de dikkat edilmelidir. Ateş düşünceye kadar soğuk su ile kompres yapılması tavsiye edilir.
  • Yeterli düzeyde sıvı alımı sağlanmalıdır. Bol su ve C vitamini açısından zengin meyve suları tüketilmelidir.
  • Vücudun bütünü ıslak bir çarşaf ile sarılabilir. Ancak 15 dakikalık periyotlarla bu çarşaflar değiştirilmelidir. Bu yöntem oldukça etkili olabilir fakat kararında yapılması tavsiye edilir. Aksi takdirde vücut ısısı çok fazla düşebilir ve hastanın rahatsızlığı daha da artabilir.

Ek Bilgiler

Yüksek ateş ve titreme sebepleri arasında farenjit ve larenjit hastalıkları da yer almaktadır. Ayrıca orta kulak iltihabı da yüksek ateş ve titremeye sebebiyet verebilmektedir. Eğer ateş 39,5 dereceyi aşıyorsa, karın ağrısı, baş ağrısı, bilinç kaybı ve nefes darlığı varsa mutlaka uzman bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Kalp ve şeker hastalığı olanlarda, yüksek ateş titreme rahatsızlığı 72 saati geçmişse hemen uzman bir doktora gidilmelidir. Evde beslenmeye dikkat edilmeli ve uygulanan tedavi C vitamini açısından zengin sıvılarla desteklenmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göz Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

Göz Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

Beyinde Titreme Hissi Belirtileri ve Tedavisi

Beyinde Titreme Hissi Belirtileri ve Tedavisi

Kediler Neden Titrer?

Kediler Neden Titrer?

Kusma Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Kusma Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Sinirden Titremek Belirtileri ve Tedavisi

Sinirden Titremek Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

El Ayak Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

El Ayak Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

El Neden Titrer?

El Neden Titrer?