Titreme Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Titreme

Titreme, vücutta birçok nedenden ötürü ve farklı zaman dilimlerinde ortaya çıkabilen bir durumdur. Titreme, bazı ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği gibi, hafife alınamayacak kadar önemli bir sağlık sorunudur. İstirahat halindeyken oluşan titreme, sıklıkla el titremesi şeklinde görülmektedir. Ancak bazen vücudun bir yarısında, kol ve bacakta veya tüm vücutta da meydana gelebilir. Titreme ile ilgili şikâyetler genellikle istirahat halinde ortaya çıkmaktadır. Bu tip titremelerin başında Parkinson hastalığı gelir. Parkinson hastalığı, beynin özel bir bölgesindeki dopamin adı verilen maddenin eksikliği ile ilişkilidir. Bu hastalık, herhangi bir belirgin neden olmaksızın ortaya çıkabilir. Ancak geçirilmiş kafa travması, cıva ve kurşun gibi ağır metallerle uzun süre temas, bazı ilaçların uzun süreli kullanımı gibi etmenler de Parkinson hastalığına yol açabilir. Parkinson hastalığı dışında da istirahat halinde titremeye neden olan birçok hastalık bulunmaktadır. İstirahat halindeki titreme, genellikle ileri yaş gruplarında daha yaygındır.

Diğer Titreme Türleri

Çok sık görülen bir başka titreme durumu ise ellerin havaya kaldırılıp, havada tutulması sırasında veya vücudun bir iş yapması esnasında ortaya çıkan titremedir. Bu grup titremelerin hemen hemen yarısı kalıtsal yolla taşınmaktadır ve aynı şekilde çocuklara da geçebilir. Bu tip titreme, istirahat sırasında oluşan titremenin aksine, genç yaş gruplarında daha yaygındır. Bu iki grup titreme olgularının yanı sıra, bir de hareket eylemi sırasında ortaya çıkan titreme yakınımları vardır. Bu tip titreme genellikle felç geçirme ya da şiddetli kafa travmaları sonrasında görülür. Ayrıca multipl skleroz gibi sinir sistemini yaygın olarak etkileyen hastalıklar da titreme yakınmalarına neden olabilir.

Titremenin Ortaya Çıkışı ve Belirtileri

Titreme hastalığı, genellikle günün erken saatlerinde ortaya çıkmaktadır. Günün erken saatlerinden kasıt, sabah saatleridir. Hastanın endişeli veya düşünceli olma durumunda, sinirsel gerginliğin arttığı noktalarda titreme şiddetinin de arttığı gözlemlenmiştir. Uykuda titreme olayları genellikle gözlenmez. Parkinson hastalığının en belirgin bulgusu, istirahat halinde ortaya çıkan titreme olmakla birlikte, hareketlerde yavaşlama, katılık, tutukluk ve yürüme güçlüğü gibi belirtiler de ek olarak ortaya çıkabilir.

Titreme ile Ortaya Çıkan Hastalıkların Tedavisi

Başta Parkinson hastalığı olmak üzere, titreme ile ortaya çıkan hareket bozukluklarının başlangıç tedavisi, ilaç tedavisidir. Yüksek dozda uzun süreli ilaç kullanımına bağlı olarak yan etkilerin gelişmesi ya da titremenin her türlü ilaç tedavisine yanıt vermemesi durumunda cerrahi tedavi gerekebilir. Modern cerrahi tedavi sırasında hastaların başına bir çerçeve takılmakta, ardından MRI tekniği ile beyin görüntüleri alınmaktadır. Bu görüntülerden elde edilen koordinatlarla hastaların bilgisayar yardımıyla beyin haritaları çıkarılıp ameliyata alınmaktadır.

Ameliyat sırasında hastanın kafatasına çok küçük bir delik açılarak, bu delikten hastanın beynine mikroelektrod sokulup gelişmiş teknolojik cihaz yardımı ile Parkinson hastalığı barındıran hücrelerin hepsi tek tek bulunabilmektedir. Böylelikle elde edilen sonuçlar ile hastanın fizyolojik beyin haritası çıkarılmaktadır. Bu teknik, daha rahat bir şekilde planlama yapılmasına ve hata payı olmaksızın hücre gruplarının yerlerinin bulunabilmesine olanak sağlamıştır. Bu hücrelerin yerleri tam ve kesin olarak belirlendikten sonra, hücrelerin aşırı aktivitelerinin ortadan kaldırılması için bu bölge yakılabilir ya da beyin pili takılarak elektrik akımı verilmesi sağlanabilir. Yakma işlemi sırasında yakıcı elektrod çıkarılıp ameliyat sonlandırılmakta, pil uygulamasında ise hastalar, ucu beyin içerisinde olan ve kalp piline çok benzeyen bir cihazı ömürleri boyunca taşımak zorunda kalırlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

El Neden Titrer?

El Neden Titrer?

Popüler İçerikler

Kediler Neden Titrer?

Kediler Neden Titrer?

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kusma Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Kusma Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Sinirden Titremek Belirtileri ve Tedavisi

Sinirden Titremek Belirtileri ve Tedavisi

Dudak Titremesi Neden Olur?

Dudak Titremesi Neden Olur?

Bebeklerde Bacak Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Bacak Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Bulantısı ve Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Mide Bulantısı ve Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sağ Göz Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Göz Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ani Üşüme ve Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Ani Üşüme ve Titreme Belirtileri ve Tedavisi