Göz kapağı titremesi, göz kapağının elde olmadan titreşmesidir. Genellikle sadece birkaç saniye sürer fakat rahatsız edici olabilir ve gözlerinizde bir rahatsızlık olup olmadığı konusunda meraklanabilirsiniz.
Genellikle endişe edici bir durum yoktur çünkü vücutta titreme hemen her zaman önemsiz bir rahatsızlıktır. Elde, kolda ve ayakta kas titremesi sık rastlanan bir olaydır. Göz kapağı titremeside sık olabilir ama süresi birkaç saniyedir.
Göz kapağı titremesine neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Fakat birçok insan bunların stres ve psikolojik bağlantılı olduğunu belirtmektedir. Göz kapağı titremesinin birçok nedeni olabilir, aşağıda nedenlerine bakacak olursak;
- Yorgunluk-uykusuzluk,
- Stres,
- Kafein veya alkol,
- Mineral ve vitamin eksiklikleri,
- Göz kuruluğu,
- Görme kusurları,
- Göz alerjisi,
- İlaçlar, bazı hastalıklar neden olmaktadır.
Yorgunluk veya uykusuzluk gibi faktörler göz kapağı titremesinin ortaya çıkmasında oldukça yaygın sebeplerdir. Bu düzensiz ve tek taraflı kasılmalar bazen birkaç saniye bazen de günlerce hatta aylarca sürdüğü olur. Ancak uzun süreli göz kapağı titremeleri ihmal edilmemeli, çünkü bu durumda bazı göz hastalıkları söz konusu olabilir.
Kafein ve strese bağlı göz kapağı titremeleri, çabuk sonlanan göz titremelerindeki başlıca şüphelilerdir.
Daha ciddi göz kapağı titremelerinde ise gözün kornea tabakasında yada göz kapağının iç yüzeyinde iltihap veya tahrişten şüphelenir ve bu tip titremeler sonrasında gözün kapağının kapanmasına yol açabilir.
Mineral ve vitamin eksiklikleri, göz titremesine neden olan en yaygın dengesiz beslenme belirtisi magnezyum eksikliği olarak belirtilir. Basit bir kan testiyle vücudunuzdaki magnezyum seviyesinin yeterli bir seviyede olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Magnezyum dışında vücutta kalsiyum emilimini olumsuz yönde etkileyen D vitamini eksikliği ve ayrıca B12 eksikliği de göz kapağı titremesine neden olmaktadır.
Göz kuruluğu, bilgisayar ekranına uzun süreli bakmak, lens kullanmak, yaşın ilerlemesi ve çeşitli hastalıklardan dolayı ilaçlar kullanmak göz kuruluğuna neden olabilir. Göz kuruluğu da göz kapağı titremesine sebep olan nedenler arasındadır.
Göz alerjisi, toz ve benzeri alerjik durumların gözleri etkilemesi ve bu sebeple göz kapağında titreme oluşması mümkündür.
Görme kusurları, astigmat, hipermetrop ve miyop gibi görme kusurları olanlarda gözlük numarasının değişmiş olması veya bir kişide bu kusurlardan birinin yeni ortaya çıkıyor olması göz kapağı titremesine neden olabilir.
İlaçlar, göz kapağı titremesi ilaç kullanmayla başlamanızla aynı döneme denk geliyorsa, kullandığınız ilaçlarla göz kapağı titremesi arasında bir ilişki olabilir.