Ameliyat Sonrası Titreme Ameliyat sonrası titreme, anestezi uygulanan her hastanın uyanma ve dinlenme odasına alınması sürecinde sıkça gözlemlenen bir durumdur. Bu odada, uzman bir ekip hastaların nabzını, kan basıncını ve özellikle oksijen seviyesini büyük bir özenle takip eder. Genellikle hastalar bu dönemde titreme şeklinde tepki gösterirler. Ameliyat sırasında alınan anestezi sonrası yaşanan bu titreme, her ne kadar rahatsız edici olsa da çoğunlukla tehlike arz etmeyen bir durumdur. Ameliyat sonrası titreme durumu genellikle 20-30 dakika arasında kısa bir süre devam eder. Titreme, vücudun herhangi bir bölgesinin etkilenmesi sonucu istemsiz olarak meydana gelir. Hastaya uygulanan genel anestezi sonrasında olabileceği gibi, rejyonel anesteziye bağlı olarak da titreme durumları meydana gelebilir. Ameliyattan Sonra Hastalarda Titreme Nasıl Olur Ameliyat sonrası yaşanan titreme durumları çoğunlukla ameliyat sırasında hastanın santral vücut ısısının düşüşüne bağlı olarak gelişir. Bu duruma bağlı olarak gelişen titremeye "termoregülatör titreme" denir. Ameliyat esnasında hastalara verilen anestezi, uykunun devamlılığını sağlayan ilaçlar genellikle hastanın kendi vücut ısısında düşüşlere sebep olabilir. Ayrıca anestezi dışında, hasta ameliyat esnasında vücudunun herhangi bir bölgesi soğuk alan ile temas edebilir. Bu soğuk temas, özellikle hastanın vücut ısısının düşmesinde büyük rol oynar. Ameliyat sonrasında meydana gelen titreme durumu, hastanın kendi vücut ısısının düşüşüne bağlı olarak gelişmez. Bu yaşanan duruma ise "non-termoregülatör titreme" denir. Ameliyat Sonrasında Titreme Durumunu Engellemek İçin Neler Yapılır Ameliyat olduktan sonra titreme durumunun yaşanmaması için hasta mutlaka sıcak tutulmalıdır. Özellikle ameliyattan çıktıktan sonra hasta, elektrikli ısıtıcı battaniyeler ve damar içinden verilen sıvı serumlarla ısıtılabilir. Bu yöntemler, kanın ısınmasını sağlayarak vücudu ısıtmada oldukça yardımcıdır. Eğer ameliyattan sonra hastanın vücut ısısının korunması için uygulanan önlemler işe yaramazsa, genel anestezi sonrasında yaklaşık olarak her dört hastadan biri titreme durumu ile karşı karşıya kalır. Çoğunlukla titreme durumu, rejyonel anestezi verildikten sonra ortaya çıkar ve bu durum genel anesteziye oranla çok daha yüksektir. Hatta bu titreme durumu biraz daha uzun sürebilir. Ameliyat sonrasında yaşanan titreme durumu, erişkin olan kişilerde diğer yaş grubundaki hastalara oranla daha fazladır. Ameliyattan sonra ortaya çıkan titreme durumu kendiliğinden geçmesi beklenir. Bu durumu engellemek için bazı ilaçlar da mevcuttur, ancak bu ilaçlar titreme için %100 etki göstermezler ve yan etkileri de bulunabilir. Ameliyat sonrasında meydana gelen titreme kendiliğinden geçer ve tehlike arz eden bir durum değildir. Ek Bilgiler Ameliyat sonrası titremenin önlenmesi ve tedavisi için bazı ek yöntemler de uygulanabilir:
Bu önlemler, ameliyat sonrası titreme durumunu minimize etmek ve hastanın konforunu artırmak için önemlidir. |
İsmail
10 Mayıs 2024 CumaMerhaba 15 gün önce ameliyat geçiren hastamız şu an yürürken elleri titriyor açık kalp ameliyatı oldu klimalı odada sürekli serin ortamda bulunuyor genel hareketsiz kalıyor yatıyor sürekli bu durum normal mıdır?
Cevap yazAdmin
10 Mayıs 2024 CumaMerhaba İsmail Bey,
Geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Açık kalp ameliyatı sonrasında hastaların iyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ellerinin titremesi ve genel hareketsizlik durumu bazen ameliyat sonrasındaki ilaç kullanımından, anesteziden ya da yorgunluktan kaynaklanabilir. Ancak bu durumun normal olup olmadığını ve daha fazla ne yapmanız gerektiğini öğrenmek için hastanın doktoruna veya cerrahına danışmanız en doğru adım olacaktır. Bu şekilde, herhangi bir komplikasyon olup olmadığını daha net bir şekilde anlayabilir ve uygun tedavi ya da tavsiyeleri alabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Ahla
10 Mayıs 2024 CumaMerhaba İsmail Bey, ameliyattan 15 gün geçmesine rağmen hala titremenin meydana gelmesi böyle bir ameliyat için normal sayılabilir. Fakat yine de doktor muayenesi gerekebilmektedir. Eğer hala bu titreme şiddetinde azalma yok ise kesinlikle tıbbi destek alınmalıdır. Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzla görüşmeyi unutmayın.
Soru Sor / Yorum Yap