Bu tip durumlarla karşılaşmamamız için temizliğe ve hijyene önem verilmelidir. Yemeklerden önce yemek hazırlarken muhakkak eller bir güzel yıkanmalı kesme tahtası ve bıçakların temiz olmasına dikkat edilmedir. Çiğ kıyma, çiğ et ve çiğ balığa elimizi sürdükten sonra elimizi kesinlikle ağzımıza sürmemeliyiz. Besin zehirlenmelerinde genellikle ishal, titreme ve kusma görülmektedir. Hasta eğer kusuyorsa bu da iyi bir şey sayılabilir vücuttaki zararlı bakterilerin dışarı atılması sağlanmış olur.
Kimyasal besin zehirlenmelerinde ise mide ve bağırsakların yıkanması gerekebilir. Hasta ishalden dolayı su kaybettiği için bol miktarda su tüketmesi gerekmektedir. Çok acil durumlarda Hastaya serum verilerek hem vücutta kaybedilen sıvının takviyesi yapılır hem de titremeden dolayı yükselen ateşin içindeki antibiyotiklerle düşürülmesi sağlanmış olur. Eğer yüksek ateş yoksa evde birkaç gün dinlenme sağlanır. Evde tercih edilen tedavi şekillerinde ise haşlanmış patates, karanfil tüketmek, kahve telvesi tüketmek, bol su tüketmek gibi yöntemler kullanılır.