{ "title": "Titreme", "image": "https://www.titreme.gen.tr/images/titreme.jpg", "date": "20.01.2024 09:31:26", "author": "utku akdağ", "article": [ { "article": "Titreme, vücutta birçok nedenden ötürü ve birçok zaman diliminde ortaya çıkabilmektedir. Titreme bir tür hastalıktır. Hatta hafife alınamayacak kadar ciddi derecelere ulaşabilen bir hastalıktır. İstirahat halindeyken oluşan titreme, sıklıkla el titremesi şeklinde görülmektedir. Fakat bazen vücudun bir yarısında kol ve bacakta, bazı durumlarda tüm vücutta görülebilmektedir. Titreme ile ilgili hastalıklarda şikâyetler sıklıkla istirahat halinde titreme halleri olarak gözlenmektedir. Bu tip titremelerin başını çeken hastalıkların biri Parkinson hastalığıdır. Parkinson hastalığına beynin özel bir bölgesindeki dopamin adı verilen maddenin eksikliği yol açmaktadır. Bu hastalık hiçbir nedene bağlı olmaksızın ortaya çıkabilir. Fakat geçirilmiş kafa travması, cıva-kurşun gibi metallerle uzun süre temas halinde kalınmış olması, bazı ilaçların uzun süre boyunca kullanılmış olması gibi etmenler de Parkinson hastalığına neden olabilmektedir. Bunun yanında Parkinson hastalığı ile ya da yalnız olarak istirahat halinde titremeye neden olan bir sürü hastalık çeşidi vardır. İstirahat halindeki titreme durumlarına gençlerden ziyade çoğunlukla ileri yaş kesimlerindeki insanlarda rastlanmaktadır.

Çok sık görülmekte olan bir başka titreme durumu ise ellerin havaya kaldırılıp, havada tutulması sırasında olduğu gibi vücudun bir iş yapması sırasında ortaya çıkan titreme durumlarıdır. Bu grup titremelerin hemen hemen yarısı kalıtsal yolla taşınmaktadır. Bu kalıtsal yolla aynı şekilde çocuklara da iletilebilmektedir. Bu tip titreme şekli, istirahat sırasında oluşan titreme şeklinin tam tersine genç yaştaki yaş kesimlerinde görülen bir titremedir. Bu iki grupta oluşan titreme olgularının yanı sıra, bir de hareket eylemi sırasında ortaya çıkan titreme yakınmaları mevcuttur. Bu tipteki titreme hareketlerine genellikle felç geçirme ya da şiddetli kafa travmaları sonrasında rastlanabilir. Bu problemlerin yanı sıra da multipl skleroz gibi sinir sistemini yaygın olarak tutan hastalıklar sonrasında da titreme yakınmalarına rastlanabilir.

Titremenin Ortaya Çıkması ve Belirtileri: Titreme hastalığı tipi ne olursa olsun günün erken saatlerinde saatlerinde ortaya çıkmaktadır. Günün erken saatlerinden kasıt olarak gündüzler anlaşılabilir. Hastanın endişeli veya düşünceli olma durumunda, sinirsel gerginliğin arttığı noktalarda titreme şiddetinin de arttığı görülmüştür. Uykuda titreme olayları gözlenmez. Parkinson hastalığının en belirgin bulgusu istirahat halinde ortaya çıkan titreme olmakla birlikte, hareketlerde yavaşlama, katılık, tutukluk, yürüme güçlüğü gibi belirtilerde ek olarak ortaya çıkabilir.

Titreme ile Ortaya Çıkan Hastalıkların Tedavisi: Başta Parkinson hastalığı gibi titreme ile ortaya çıkan hareket bozukluklarının başlangıç tedavisi, ilaç tedavisidir. Yüksek dozda uzun süreli ilaç kullanımına bağlı olarak yan etkilerin gelişmesi ya da titremenin her türlü ilaç tedavisine yanıtsız kalması cerrahi tedaviyi gerektirir. Modern cerrahi tedavi sırasında hastaların başına bir çerçeve takılmakta, ardından hastaların MRI tekniği ile beyin görüntüleri alınmaktadır. Sonra buradan elde edilen koordinatlarla hastaların bilgisayar yardımıyla beyin haritaları çıkartılıp ameliyata alınmaktadırlar.

Ameliyatta hastanın kafatasına çok küçük bir delik açılarak o delikten hastanın beynine mikroelektrod sokulup gelişmiş teknolojik cihaz yardımı ile Parkinson hastalığı barındıran hücrelerin hepsi tek tek bulunabilmektedir. Böylelikle elde edilen sonuçlar ile hastanın fizyolojik beyin haritası çıkarılmaktadır. Bu teknik daha rahat bir şekilde planlama yapılmasına ve hata payı olmaksızın hücre gruplarının yerlerinin bulunabilmesine olanak sağlamıştır. Bu hücrelerin yerleri tam ve kesin olarak belirlendikten sonra, hücrelerin aşırı aktivitelerinin ortadan kaldırılması için bu bölge yakılabilir ya da beyin pili takılarak elektrik akımı verilmesi sağlanabilir. Yakılma işlemi sırasında yakıcı elektrod çıkarılıp ameliyat sonlandırılmakta, pil uygulamasında ise hastalar ucu beyin içerisinde olan ve kalp piline çok benzeyen bir cihazı ömürleri boyunca taşımak zorunda kalırlar.
" } ] }