{ "title": "Titreme Krizi", "image": "https://www.titreme.gen.tr/images/titreme-krizi.jpg", "date": "21.01.2024 06:14:33", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Titreme krizi, birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Gelen titreme krizinin psikolojik kaynaklı mı, bir hastalıktan ötürü mü ya da gerçekten kişinin üşümekten titriyor olabileceği bilinmelidir.

Titreme krizine neden olan durumlar

Panik atak: Panik atak ülkemizde her 100 kişiden ikisinde görülebilen psikolojik bir bozukluktur. Panik atak geçiren bir kişi kalp krizi geçiriyormuş hissi, tansiyonun yükseldiği duygusu vb. Duygular oluşur. Bunlara istinaden ellerde ve vücutta titreme krizi oluşmaktadır ve kişi bunu çok şiddetli hissetmektedir. Acil yardım isteği oluşur.

Dinlenirken titreme: bu titreme daha çok sabit kaldığımızda ortaya çıkar. Parkinson hastalarında görülen bir rahatsızlıktır. Parkinson beyindeki dopamin hücrelerinin azalması ile ortaya çıkmaktadır. Titreme krizi aniden başlamaktadır.

Uyuşturucu krizi: Madde bağımlılarının yaşadığı bu durum, kullanılan uyuşturucu yeteri kadar alınmadığında ortaya çıkar. Beyin gereken hazza ulaşamamıştır. Yine dopamin hormonu ile ilintili bir durumdur. Çok şiddetli titreme krizi, kasılma, kusma ve halüsinasyon görülür.

Epilepsi: Epilepsi beynin elektrik sinyalleri ile ilgili bir durumdur. Epilepsi krizinde beyin hücrelerinde bulunan elektrokimyasallar hareket, davranışlar ve duyguların işleyişini bozar. Birkaç dakika süren bu nöbet esnasında titreme krizi, kasılma ve ağızdan köpük gelmesi görülür.

Grip: Titreme krizi ve ateşe neden olan sağlık sorunlarından biridir. Ateş yükseldiğinde hasta kişinin üstüne birkaç örtü bile örtseniz titreme krizi bir süre devam eder.

Sıtma: Dişi anofel türü sivrisineklerde bulunan parazitlerin, insanları ısırması sonucu meydana gelen, nöbetler halinde ateş ve titreme krizine neden olan yaygın bir hastalıktır. Kriz iki saat kadar sürebilmektedir.

Hipoglisemi: Kan şekeri düştüğü zaman ortaya çıkan tüm belirtileri kapsayan tıbbi bir durumdur. Kaygı hissi, çarpıntı, gerginlik ve sinirlilik, titreme krizi, terleme, nörojenik/otonomik, açlık, görme bulanıklığı, baş dönmesi ve sersemlik görülmektedir.

Görüldüğü gibi titreme krizi birbirinden bağımsız birçok etkenle ortaya çıkar. Yapılan muayeneler ve klinik testler sonucunda titreme krizinin esas nedeni ortaya çıkmaktadır.
" } ] }