{ "title": "Sinirden Titremek", "image": "https://www.titreme.gen.tr/images/sinirden-titremek.jpg", "date": "19.01.2024 03:51:04", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "
Sinirden Titreme, titreme istemsiz olarak meydana gelen ince ve ritmik sarsılma durumudur. Bedenin her yanı için görülme ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle sinirlenme, heyecanlanma ve stres anında kendini çok net belli eder. Titreme olayı en çok ellerde meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra bacak ve boyun bölgelerinde de titreme olma ihtimali yüksektir. Titremelerin temel sebebi anksiyete sorunudur. Yani aşırı heyecan, stres, korku ve sinirlenme gibi durumlarda titremeler meydana gelmektedir.

Sinirlenme durumu ve titreme halinin yaşanması

Kalıtsal olarak da (İrsi, ailevi) meydana gelen el titremelerinin çözümü bulunmuş değildir. En sık rastlanılan titreme türü bu şekilde meydana gelmektedir. Ancak bu durumun yanı sıra sinirlilik hali de titremeyi tetikleyen durumlar arasındadır. Kişi bir olay ya da durum ile karşılaştığı zaman sinirlenmesi halinde ne yapacağını şaşırabilmektedir. Bu yüzden de el ile ayaklarında ve bacaklarda meydana gelen titremeler görülmektedir.

Titreme durumu özellikle duygu boşalmalarında kendini göstermektedir. Heyecanlanma anında el ve ayaklarda titreme olur. Sinir, öfke ve kaygı gibi olumsuz durumlarda da titreme meydana gelmektedir. Kişi bir duruma aşırı öfke ve sinir duyması halinde adrenalin hormonu salgılama oranı birdenbire yükselir. Bu durum beraberinde sinir sistemi yapılarının uyarılmasına neden olur. Böylelikle de kaslarda istemsiz bir şekilde meydana gelen titreme olayı söz konusu olmaktadır.

Stresli bir yaşam ve sinirlenme durumu

Aşırı stresli bir iş yaşamı olan bireylerin sıklıkla karşılaştığı bir durum olan sinir sonrası titreme olayı kişinin kendisine hâkim olamamasından kaynaklanmaktadır. Sinirlenen kişi ne yapacağını bilmez. Hareketlerinde nasıl bir tavır sergilediğinin farkına varmaz. Öfke ve sinir krizleri geçirmesi üzerine farkında olmadan ellerde ve tüm vücutta titreme meydana gelir. Kişinin yapmış olduğu iş hayatı yoğun stres, heyecan ve kaygı gibi durumlar yaratması sebebiyle istemeyerek de olsa sinirlenmesi gayet doğal bir durumdur.

Sinirlenmenin tedavisi nasıl yapılır?

Sinir aynı zamanda stres ve heyecanlanma gibi durumların görüldüğü bir anksiyete durumudur. Anksiyeteler için başa çıkma yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerin uygulanması halinde kişide sinirlenmelerin önüne geçilebilir. Bu sayede de sinirlenme sonrası meydana gelen titreme durumları da ortadan kaldırmak mümkün olmaktadır.

Sinirden titremeye ilaç tedavisi nasıl yapılır?

Anksiyeteleri önlemek için iki yöntemin kullanıldığı bilinmektedir. Bu yöntemlerden birincisi ilaç tedavisidir. Anksiyete durumunda meydana gelen sinirlenme halini yatıştıracak birtakım ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar sayesinde hasta kendini daha da rahatlamış hissedecektir. Aşırı sinirli olma durumu tamamen olmasa bilene yüksek bir oranda azaldığı görülecektir. Bu bahsetmiş olduğumuz ilaçları kullanması halinde gevşeme ve rahatlama durumları meydana geldiği için hastada sinirlenmeden kaynaklı titremelerde meydana gelmez. Ancak alacağımız ilaçlara da dikkat etmek gerekir. Özellikle sinirlenmeyi önleyici olarak piyasada satılan (İnternet ortamı) ilaçları kendi kafamıza göre kullanmamamız gerekir. Aksi halde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bunun yanı sıra anksiyete durumu ortadan kaldırmak zannedildiği kadar zor bir durum olmadığı için doktora gitmekten çekinmemeliyiz. Anksiyeteden kaynaklı rahatsızlıklar için ilaç yazma işlemi ya Uzman psikologlar tarafından yapılmaktadır ya da psikiyatrlar yazabilmektedirler. Normal bir branştaki doktorun yazmış olduğu ilaçlar yalnızca rahatlamaya ve gevşemeye yönelik ilaçlar olup etkisi uzun süreli olmamaktadır.

Sinirden titreme terapi yöntemi

Anksiyeteyi önlemek adına uygulanan bir diğer yöntem ise hastaya terapi yöntemlerini uygulamaktadır. Bu terapi yöntemlerinden de aksiyeti önlemek adına bilişsel terapi yönteminin sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Ancak bu yöntemi Uzman psikologlar ile psikiyatrlar uygulamaktadır. Bunların dışında bu yöntemleri kullanan başka doktor branş grubu bulunmamaktadır. Anksiyete sonucu meydana gelen sinirlenme durumu nörolojik bir durum olması sebebiyle hastalığın çözümü Uzman kişiler tarafından sunulmaktadır. Bu terapiler sonucunda hastada sinirlenme hali ortada kalkacağı gibi gereksiz yere titremeler de kesilecektir.
" } ] }