{ "title": "Kalpte Titreme Hissi", "image": "https://www.titreme.gen.tr/images/kalpte-titreme-hissi.jpg", "date": "21.01.2024 16:56:00", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kalpte Titreme Hissi, Kanı vücuda pompalamada görevli olan kalbin kimi zaman güçlü, düzensiz ve hızlı bir şekilde attığı hissedilir. Kalbin düzensiz ve hızlı atması çarpıntı olarak adlandırılır. Kalpte çarpıntı problemi halk arasında kalpte titreme sorunu ile ifade edilir. Kalpte titreme çarpıntı sorunu bireyin paniğe kapılmasına sebep olur. Ancak unutulmamalıdır ki kalpte çarpıntı her zaman ciddi sağlık problemlerine işaret etmemektedir. Kalp çarpıntısı yani kalpte titreme şikâyeti daha çok psikolojik etkenler ve yenilen gıdalardan kaynaklanmaktadır. En önemli ve en temel görevi vücuda kan pompala bilen kalpte kimi zaman ritmik olmayan ve düzensiz atışlar far edilir. Kalbin güçlü, düzensiz ve hızlı atması durumu; çarpıntı olarak bilinir. Halk arasında çarpıntı problemi daha çok 'kalpte titreme' şikâyeti olarak tabir edilir. Gün içinde aşırı kahve tüketimi aşırı stres ve endişe gibi yoğun duyguların altında kalınması gibi durumlar kalpte çarpıntıyı tetikleyen unsurlardır. Kalpte çarpıntı kimiz zaman bu sebeplerin dışında kalp hastalıklarının belirtisi olarak da görülür. Çarpıntı ise tek başına kalp hastalığı bulgusu şeklinde değerlendirilmemektedir. Bu belirtilerin beraberinde getirmiş olduğu belirtilerinde incelenmesi gerekir. Eğer çarpıntı ile baş dönmesi, halsizlik, göz kararması ve göğüste sıkışma hissi gibi başka belirtilerde görülmekte ise geciktirmeden Uzman bir doktora gidilmelidir.

Kalpte Titreme Neden Olur?

Kullanılan İlaçlar: Herhangi bir rahatsızlığın tedavisinde kullanılmakta olan birtakım ilaçlarda kalpte çarpıntıya yol açar. Alerji, grip ve tansiyon gibi birtakım kullanılan ilaçların etkisi olarak çarpıntı oluşur. Kullanılan bu ilaçların dışında kullanılan bazı bitkisel ilaçların kullanımı da kalpte çarpıntıya neden olur.

Psikolojik Etkenler: Kaygı, panik atak, endişe, stres ve sinirlilik gibi psikolojik kaynaklı etkenlerde çarpıntıya neden olur. Özellikle de sinirilik hali ve panik atak problemi olan kişiler de bu durum oldukça fazla görülür. Endişe ve stres gibi duyguların beyin tarafından psikolojik mi yoksa fiziksel mi olduğu net bir şekilde anlaşılamaz. Beyin kalp atışını hızlandırır vücudu fiziksel tehlikelere karşı hazırlama gereği duymaktadır. Bu neden ile endişe ve aşırı stres içinde olan kişilerde kalpte titreme olarak adlandırılan çarpıntı problemine sık, sık rastlanılır.

Kalp Hastalıkları: Hissedilmekte olan titreme çeşitli birçok hastalıkların belirtisi olabilir. Tek başına kalp hastalıklarının belirtisi olarak değerlendirilmez. Çarpıntının yanı sıra çabuk yorulma, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi diğer belirtiler görünmekte ise kalp hastalıklarından şüphe edilir. Aynı zamanda çarpıntı kalp krizinin de belirtisi olabilir. Problem ciddi sağlık sorunlarının işaretçisi olabileceğinden dolayı kesinlikle göz ardı edilmemeli doktora gidilmelidir.

Fiziksel Aktivite-Uğraşlar: Aşırı efor sar edilmesine sebep olan fiziksel aktiviteler kalpte çarpıntı yani titreme sorununa yol açar. Özellikle de hareketsiz bir yaşam şekli olan kişilerin ağır fiziksel aktiviteler yapması durumunda bu problem daha fazla görülür.

Kansızlık-Anemi: Kansızlık durumunda kırmızı kan hücreleri olan alyuvarlar dokulara yeterli oranda oksijen taşıyamazlar. Hücre ile dokulara yeterli miktarda oksijen taşınamaz ise kalp daha fazla alyuvar pompalamak için mecburen hızlanmaya başlayacaktır. Kalbin hızlanması ise çarpıntı yani kalpte titremeye neden olur. B12 vitamini eksikliği, demir ve folik asit eksikliği durumlarında kansızlık problemi de sık, sık yaşanır.

Kalpte titreme olarak tanımlanan çarpıntı problemi pek çok sorunla alakalı olabilir. Özellikle de kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabileceğinden dolayı kesinlikle göz ardı edilmemeli ve en kısa zamanda doğru teşhis ve tedavi için alanında Uzman hekimlere gidilmelidir.
" } ] }