{ "title": "Gebelikte Titreme", "image": "https://www.titreme.gen.tr/images/gebelikte-titreme.jpg", "date": "21.01.2024 01:16:02", "author": "Hülya Ellikçi", "article": [ { "article": "Gebelikte titreme ya da ateş olarak karşımıza çıkan durum asla hafife alınabilecek ya da normal gibi görülebilecek bir durum değildir. Eğer gebelik sırasında böyle bir şikâyetiniz bulunuyorsa vücudunuzda gebelik dışında yaşadığınız anormal bir durum olduğunu düşünebilirsiniz. Hamilelik sırasında kişinin daha kolay hasta olabileceğini görebilirsiniz. Çünkü hamile kişinin bağışıklık sisteminin doğal olarak baskılaması söz konusudur. Ancak ateşlenmek ve buna bağlı olarak titreme sorunu ile karşı karşıya olmak doğrudan gebelikle ilgili olan ciddi bir sorun olarak da karşımıza çıkabilmektedir.

Gebelikte Titreme Neden Olur?

Gebelik sırasında kişide titreme sorunu tek başına görülebileceği gibi ateşle birlikte de görülebilen bir durumdur. Hamilelik sırasında böyle bir sorunla karşı karşıya kalındığı zaman bunun farklı sebepleri olabilmektedir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu: Gebe kadınların yaklaşık olarak %10'unun gebelik döneminin herhangi bir noktasında idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaştığını görebilmek mümkündür. Kişinin idrar yolları sistemi olarak bilinen üretra, idrar kesesi, üreter ve böbreklerine bir mikrobun girmesi ve üremesi enfeksiyon oluşmasına neden olur. Kısa sürede tedavi edildiği zaman herhangi bir sıkıntı olmasa da eğer tedavi edilmezse böbreklere sıçraması ve erken doğum, düşük, kilolu bebek ve sepsis gibi çeşitli sorunların oluşmasına neden olabilir.

Hamilelikte Grip: Hamilelik sırasında bağışıklık sisteminin baskılanmasına bağlı olarak kişinin daha çabuk hastalanabileceğini söylemiştik. Bu hastalıkların başında da özellikle salgın olarak karşımıza çıkabilen grip ve diğer soğuk algınlıkları çıkmaktadır. Üstelik hamilelik sırasında yaşanan grip sorunu çok daha ağrılı geçmekle birlikte gebelikte titreme ve ateşin en temel sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hamilelikte Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu: Burun boşlukları, sinüsler, yutak ve larinksin oluşturduğu üst solunum yollarında meydana gelen viral enfeksiyon gebelikte titreme ve ateşe neden olan diğer rahatsızlıklardır. Grip kadar şiddetli geçmediği gibi genellikle kendiliğinden iyileşebilen rahatsızlıklar olması ile 3-14 gün arasında iyileşmezse doktora gidilmesi faydalı olabilmektedir.

Hamilelikte Mide-Bağırsak Virüsleri: Mide ve bağırsak mikroplarının neden olduğu ishal ve kusma tedavi edilmediği takdirde hamilelik sırasında ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Sıvı kaybına bağlı olarak gelişen kasılmalar erken doğuma neden olabilecek ciddiyete sahip olabilmektedir. Ayrıca tansiyon düşmesi, baş dönmesi, halsizlik, bayılma ve elektrolit dengesizliği gibi sorunlara da neden olabileceğinden dolayı bu virüslere bağlı olarak gelişen hastalıkların kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir.

Koryoamniyonit: Koryon ve amniyon denilen ve bebeği çevreleyen zarların ve amniyon sıvısında bulunabilen bu bakteri enfeksiyonu yüksek ateş ve gebelikte titreme sorununa ek olarak terleme, çarpıntı, rahimde hassasiyet ve olağan dışı akıntılara neden olabilmektedir.

Septik Düşük: İltihaplı düşük olarak da bilinen bu durum, kürtaj ya da ilaçla düşük yaptırılması sonrasında rahim ve içerisinde enfeksiyon gelişmesi olarak tanımlanmaktadır. İlk üç ay içerisinde görülen bu durum yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı, gebelikte titreme, şiddetli karın ağrısıyla krampları, vajinal kanama, akıntı ve bel ağrısı gibi belirtilerle birlikte görülmektedir. Tedavi edilmediği zaman ölümcül olabilmektedir.

Listeriozis: Hamilelik sırasında kirli su ya da yiyeceklerin tüketilmesine bağlı olarak oluşan bir enfeksiyondur. Hamilelerin ateş, kas ağrıları, bulantı, ishal ve titreme ile gördükleri bu rahatsızlıkta tedavi gerçekleştirilmezse ve sinir sistemine mikrop yayılırsa bebekte çoğu zaman bir sorun meydana gelmemekle bazı vak'alarda düşük, erken doğum ve yeni doğmuş bebekte ciddi enfeksiyon ya da ölü doğum gibi sorunlar meydana gelebilmektedir.
" } ] }