{ "title": "Dudak Titremesi Neden Olur", "image": "https://www.titreme.gen.tr/images/dudak-titremesi-neden-olur.jpg", "date": "21.01.2024 15:11:46", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Dudak Titremesi Neden Olur, Dudaklarda titreme genelde stres kaynaklı, aşırı kafein tüketimi, aşırı yorgunluk, potasyum ya da duygu eksikliğinden kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Titreme genelde birkaç dakikada geçse bile bazen de birkaç gün dudak titremesi devam eder. Dudak titremesinin altında yatan hastalık ya da çok ciddi bir sebep yoktur. Ancak üst dudak veya alt dudak titremesi hangisi olur ise olsun son derece rahatsız edici ve can sıkıcı bir durumdur. Dudak titremesinin yanında eğer başka belirtiler ile kalıcı dudak titremesi sorunu yaşamakta iseniz durumun altında yatan hastalıklara bakılması ve teşhis konması için doktora başvurmalısınız. Dudakların etrafında bulunan kaslar ani bir şekilde kasıldığında dudak titremesi olur. Bazen dudaklarda titreme o kadar hızlı olarak belirir ki diğer insanlar tarafından anlaşılamaz. Kasılmalar eğer hızlı ise diğer insanlar dudak titremesini fark ederler. Ara sıra görüle bilen dudaklarda titreme durumu: uyuşturucu kullanımı, alkol kullanımı ve sigara kullanımından sonra dudak titremesi problemi ile karşılaşırsınız. Aşırı derecede çikolata ya da kafein hapı tüketimi, aşırı kahve tüketimi ve gazlı içecek tüketmekte iseniz dudaklarınızın kasıldığını hissedersiniz. Ara sıra olan dudak titremelerinin yaygın sebepleri arasında şiddetli kaygı, yorgunluk hissi, korku hali ve devamlı stres hali olmaktadır. Esansiyel titreme gibi histerik oluşan titremelerin arkasında olan sebep olabilir. Aşırı ilaç kullanımı histerik titremeye yol açarken streste esansiyel titremeyi tetiklemektedir. Dudak titremesine sebep olan husus titreme belirtisi ise vücudunuzun başka yerlerinde de kas kasılmaları olabilir.

Dudak Titremesi Neden Olur?

Parkinson Hastalığı Dudak Titremesi

Dopamin salgılamakta olan hücrelerin işlevsel hale geldiği anlarda üst dudakta kalıcı titreme Parkinson hastalığı nedeni ile olur. Bu hastalık türünde sinir dejenerasyonuna bağlı olarak gelişmekte olan dudak titremelerinin yanında bacak, el ve kollarda titremeye ve konuşma bozukluğuna yol açar.

Hiperparatiroidizm Dudak Titremesi

Parat hormonun yetersizliği olarak bilinen hiperparatiroidizm hastalığı üst dudakta titremeye yol açar. Parathormonun eksikliği durumunda vücuttaki kalsiyum oranının aşırı azalması ile fosforun artış göstermesine sebep olmaktadır.

Tiklere Bağlı Dudak Titremesi

Titreme oluşurken göz, yüz ya da dudak kaslarında görülen bir tik nedeni ile oluşur. Tikler ile eğer sorununuz var ise sürekli spazmlar yaşanır. Bu durum genelde yaş ile iyileşme gösterebilir. Ancak stres ile daha da kötüleşir.

Yüz Spazmı Dudak Titremesi

Bazen spazm ya da tik oluşumundan kaynaklanan devamlı olarak dudak titremesi yaşanır. Eğer yorgunluk ya da anksiyeteden dolayı yarı yüz spazmı yaşanırsa kasılmayı fark edersiniz.

Yüz Felci Dudak Titremesi

Herhangi bir nedenle hasar gören yüz sinirleri yüz felcine yol açar. Devamlı dudak titremesi yüz felci gibi tıbbi bir durumun sonucunda oluşum göstermektedir. Eğer yüz felci nedeni ile devamlı olarak dudak titremesi var ise yüzde sarkma, şişme ve zor konuşma gibi başka belirtileri de meydana getirir.

Dudak Titremesi ile Nasıl Başa Çıkılır?

Dudak titremesi belirtisinde en iyi tedaviyi uygulaya bilmek için dudak titremesinin altında yatan sebebi bilmek oldukça önemli bit faktördür. Mesela tik bozukluğu problemi yaşamakta iseniz bu durum herhangi bir tedavi yöntemi gerektirmez. Çünkü endişe edecek çok ciddi bir durum değildir. Zamanla kendiliğinden düzelir. Dudak titremesinin sık görülmesini engellemek için bazı adımlar atılabilir. Alkollü veya kafeinli içeceklerin kullanımı azaltılmalı hatta tamamen bırakılmalı, yorgunluğu azaltmaya yardımcı meditasyon yoga ya da başka stres azaltan egzersizler yapılmalı ve en önemli husus ise kesinlikle alanında Uzman bir doktora başvurmalı dudak titremesinin kesin bir çözümünü bulmalısınız.
" } ] }