{ "title": "Bebeklerde Uykuda Titreme", "image": "https://www.titreme.gen.tr/images/bebeklerde-uykuda-titreme.jpg", "date": "19.01.2024 04:32:38", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Bebeklerde uykuda titreme, Yeni doğan bebeklerde birçok tepkime hareketi doğuştan kazanılan bir yetidir. Bunlardan birisi emme yetsi diğeri ise tepkime yani titreme şeklinde görülen yetilerdir. Yeni doğanlarda yaşanan bu titremeler birçok şekilde görülebilir. Emerken uyurken veya uzanırken kendiliğinden olan bu tepkimeler aslında dışarıdan duydukları ya da hissetikleri durumlara veya seslere verdikleri bir tepkidir.

Bebeklerde en çok titreme çeşitleri emerken ya da uykuda görülür. Bununda sebebi bebeğin hem emerken hem de uyurken beyninin bütün seslere ve hareketlere açık olmasıdır. Bazen bu titremeler altta başka bir hastalığın habercisi de olabilir, bazen de normal olarak görülen seslere karşı duyarlılık olabilir. Her iki durumu da düşünerek bebeğin mutlaka hekime gösterilerek teşhisinin konması gerekir.

Bebeklerde uykuda titreme neden olur?

Titreme insanın her yaşında başına gelebilir ancak bu durum bebeklerde biraz daha sık gözlemlenir. Tepkimeleri ani ses ve hareketlere göre değişir. Uykuda titremede hastalıklar dışında olan titremeler genellikle dışarıdan ani ve yüksek seslerden kaynaklanır. Bu durum aslında bebeğinizin birçok konuda sağlıklı ve normal olduğununda göstergesidir. Yeni anne olan kişilerde bu durum bazen ürkütücü olabilir ama aslında bebeğin duyu organlarının çalıştığının göstergesi olur. Her ne kadar ani titreme hareketleri anneleri korkutsa da bebek aslında o esnada dışarıdan gelen seslere ya da uykuda gördükleri rüyalara tepkiler vermektedir.

Bebeklerde görülen uyku titremeleri

Tüm bedene elektrik verilmiş gibi genel olmaktadır. Bazen de sadece ayaklarda gözlemlenebilir. Bebeklerde uykuda titreme birçok ebeveyn tarafından korku ile karşılanır. Bazı bebeklerde bu titreme olayı çok hat safhada olabilir. Bu durum bebeğin hasta olmasından ziyade ne kadar hassas bir yapıda olduğunun göstergesidir. Böyle hassas bebeklerin kucağa alınırken, kucakta tutulurken, uyutulurken ve uyuduktan sonra yatağına bırakılırken çok dikkat edilmesi gerekir. Bu hassasiyeti bilen ebeveynler en azından uyku saatlerinde bebeği kucağa almadan yatağında uyutmayı alışkanlık edinmeleri gerekir. Çünkü bebek kucağınıza çok alıştığı için sizi hissetmediği anlarda da bu titremeyi uyku anında verebilir. Kokunuza ve size çok düşkün olan bebeklerin ilk verdiği uyku titremeleridir. Bazı bebeklerde doğar doğmaz ortalama üç ay boyunca devam eden uyku titremeleri vardır. Hatta uyanıkken emerken veya onu kucağınızdan bıraktığınızda olan titremelerdir. Bu durum o bebeğin çok heyecanlı olduğunu gösterir. Aynı zamanda yeni doğan bebeğinizin henüz sinir sisteminin gelişmediğinin de göstergesidir.

Unutmayın bütün ebeveynlerin her şeyi bilmesi imkânsızdır. Bebeğinizin sağlıklı büyümesi ve gelişimini normal olarak tamamlayabilmesi için size, uykuya ve emmeye ihtiyacı vardır. Bebeğinizde gördüğünüz titremeler zaman içerisinde yok olacaktır. Buda bebeğinizin sinir siteminin tamamen oluşması ile olur. Bütün bebeklerin doğduktan sonra sinir sistemi tamamen oluşur. Sağlıklı güzel günleriniz olsun.
" } ] }