{ "title": "Ani Üşüme ve Titreme", "image": "https://www.titreme.gen.tr/images/ani-usume-ve-titreme.jpg", "date": "22.01.2024 00:37:15", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "
Ani Üşüme ve Titreme, son zamanlarda sık sık karşılaştığımız ve en küçükten en büyüğümüze kadar hemen hemen herkesin başından geçen üşüme, ateşlenme ve titreme nöbetleri durumu gibi şikâyetler yaşanmaktadır. Bu olumsuz durumlar birbirlerini etkiledikleri gibi kişide de olumsuz sonuçlar ve hastalıklar doğurmaktadır. Özellikle de çocuklarda ani üşüme, ürperme, ateşlenme ve titreme durumu daha sık meydana gelmektedir.

Uzmanlar tarafından ani üşüme, ateş çıkması, titreme nedenleri hakkında detaylı bilgi almak ve konuda bilinçli davranmak gerekmektedir. Bu sayede başınızdan ani üşüme ve titreme gibi rahatsızlıklar meydana gelmesi halinde nasıl davranmanız gerektiğini bilirsiniz.

Ani üşüme ve titreme neden olur?

Ani yaşanan üşümeler, ateşlenmeler ve titreme durumunun nedenleri genellikle kış aylarının gelmesiyle birlikte oluşan nezle gibi soğuk algınlığına neden olan hastalıklardan dolayı meydana gelmektedir.

Bunun yanı sıra gribal enfeksiyon kapmalarının yaşanması halinde ani üşüme hissi, ateşin yükselmesi ve titreme nöbetlerinin yaşanması mümkündür. Genellikle kışın gelmesi ile meydana gelen hastalıklardan birisi de bademcik iltihaplanması rahatsızlığı durumudur. Bademcik iltihaplanması problemi de beraberinde ateş yükselmelerine, aniden beliren üşümelere ve titremeleri sebep olmaktadır. Bademcik iltihaplanması sorunu sebebiyle bu ve benzeri şikâyetler sıklıkla yaşanmaktadır.

Ürperme ile oluşan ani üşüme ve titreme hissi

Vücutta meydana gelen ani ürpermelerle üşümeler arasında belirli bir farkın olduğunu da unutmamak gerekir. Çoğu kez bu iki durum birbirine benzer gibi gözükse bilene aralarında önemli farklar vardır. Ürperme hali bireyin ısı farklılıklarına karşı ani tepki vermesi durumu olarak tanımlanabilir. Bazı bireylerde aniden oluşan bir soğuk hava esintisi halinde ya da cereyanda kalma durumunda ürpertinin oluşması ile kollarda yer alan tüylerin de diken diken olması yaşanabilir. Bu yaşanan ürpertiye vücut alışıncaya kadar belli bir geçmesi gerekir. Eğer geçmez ise sıkıntı var demektir. İşte bu gibi durumlarda rahatsızlığın olduğu anlaşılmaktadır. Bunun içinde genel muayene olmak şarttır.

Ayrıca bazı ürperti durumlarında ise ileri düzeyde ani üşümeler ve titremeler meydana gelmektedir. Ürpermenin yaşanması ile dişler birbirine sıkıca çarpabilir. Ateş yükselmeleri görülebilir. Bu ürperme durumunda ileri derecede grip sorunu gibi ateşli rahatsızlıkların yaşanması muhtemeldir. Bu durum hastalığa sebep olan virüsün bütün vücuda yayılmasından kaynaklanmaktadır. Beyinde bedenin ısı sistemini düzenleyen hipotalamus kısmı pek çok farklı sebeple birlikte uyarılabilir.

Panik atak ile ani üşüme ve titreme hissi

Psikolojik sorunlardan birisi olan panik atağın yaşanması ile ani üşüme ve titreme hissi meydana gelmektedir. Panik atak ile bu tür belirtilerin yaşanması doğaldır. Bu sorunun yaşanmasının en önemli özelliği hiç beklenmedik bir zamanda nedensiz ve aniden oluşan sıcak basma durumu ya da terlemeler meydana gelebilir. Bunun yanı sıra ürperme, üşüme ve tüm bedende sarsılma söz konusu olabilmektedir. Oluşan panik atak yaklaşık olarak 20-25 dakika içinde meydana geldiği gibi kendiliğinden geçer gider. Bu benzeri üşüme ve ürpermelerin yaşanmasının birçok sebebi bulunmaktadır.

Psikolojik sorunların yaşanması ile oluşan ani üşüme ve titreme

Vücutta meydana gelen ani üşüme ile titreme hissinin nedeni tespit edilemezse bu sorunların altında yatan psikolojik nedenlerin araştırılması gerekir.

Ani üşüme ve titreme tedavisi nasıl yapılır?

Yukarıda saymış problemlerden ötürü yaşanan ani üşüme ve titreme hissine karşı hiç vakit kaybetmeden alanında Uzman bir hekime danışmanız gerekir. Kendi başınıza çözebileceğiniz bir durum söz konusu değildir. Ancak bitkisel yöntemler ile ilaç kullanarak iyileşmeniz mümkündür. Böyle bir şikâyet ile karşılaşmanız halinde bir kardiyoloji uzmanına ya da dahili hekimine başvurmanız ve muayene olmanız gerekir. Eğer alandaki uzmanlarda bir sonuç alamaz iseniz nöroloji bölümüne başvurmanız gerekir.
" } ] }