{ "title": "Ameliyat Sonrası Titreme", "image": "https://www.titreme.gen.tr/images/ameliyat-sonrasi-titreme.jpg", "date": "19.01.2024 05:22:17", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Ameliyat Sonrası Titreme, anestezi uygulanarak ameliyat olan her hasta mutlaka uyanma ve dinlenme odasına alınmaktadır. Hastalar uyanma odasında beklerken Uzman olan bir ekip bu süreçte hastanın yanında bulunmaktadır. Çünkü ameliyat sonrasında hastaların nabzı, kan basınçları ve özellikle oksijen seviyesini büyük özenle takip edilmektedir. Genellikle hastalar bu dönemde iken titreme şeklinde tepki gösterirler. Ancak hastalar ameliyat esnasında aldıkları anesteziyi ameliyat sonrasında titreme olarak göstermiş olduğu tepki her ne kadar rahatsızlık yaratacak bir durum olsa da çoğunlukla tehlike arz etmeyen bir durumdur. Ameliyat sonrasında titreme durumu genellikle 20-30 dakika arasında kısa bir süre devam etmektedir. Titreme çoğunlukla vücudun herhangi bir bölgesinin etkilenmesi sonucunda istemsiz olarak meydana gelen durumdur. Hastaya uygulanan genel anestezi sonrasında olabildiği gibi bunun dışında rejyonel anesteziye bağlı olarak da sonrasında titreme durumları meydana gelebilmektedir.

Ameliyattan Sonra Hastalarda Titreme Nasıl Olur, ameliyat sonrasında yaşanan titreme durumları çoğunlukla ameliyat sırasında hastanın santral olan vücut ısısının düşüşüne bağlı olarak gelişmektedir. Bu duruma bağlı olarak gelişen titreme durumuna termoregülatuar titreme denilmektedir. Ameliyat esnasında hastalara verilen anestezi durumu uykunun devamlılığını sağlayan ilaçlar genellikle hastanın kendi vücut ısısında düşüşlere sebep olabilmektedir. Ayrıca anestezi dışında hasta ameliyat esnasında vücudunun herhangi bir bölgesi soğuk alan ile temas edebilmektedir. Bu soğuk temas özellikle hastanın vücut ısısının düşmesinde büyük rol oynamaktadır. Ameliyat sonrasında meydana gelen titreme durumu hastanın kendi vücut ısısının düşüşüne bağlı olarak gelişmez. Bu yaşanan duruma ise non-termoregülatuar titreme denilmektedir.

Ameliyat Sonrasında Titreme Durumunu Engellemek İçin Neler Yapılır, kişi ameliyat olduktan sonra titreme durumunun yaşanmaması için mutlaka sıcak tutulmasına özen gösterilmelidir. Özellikle ameliyattan çıktıktan sonra hasta elektrikli ısıtıcılı battaniyeler ve damar içerisinden verilen sıvı serumlar kanı ısınmasını sağlayarak vücudu ısıtmada oldukça yardımcı olmaktadır. Eğer ameliyattan sonra hastanın vücut ısısının korunması için uygulanan önlemler hiçbir işe yaramamış ise genel anestezi sonrasında yaklaşık olarak her dört hastadan birisi titreme durumuyla karşı karşıya kalmaktadır. Çoğunlukla titreme durumu rejyonel anestezi verildikten sonra ortaya çıkma durumu genel anesteziye oranla çok daha yüksek olmaktadır. Hatta yaşanan bu titreme durumu biraz uzun sürebilmektedir. Ameliyat sonrasında yaşanan titreme durumu erişkin olan kişiler diğer yaş grubunda olan hastalara oranla daha fazla yüksektir. Ameliyattan sonra ortaya çıkan titreme durumu kendiliğinden geçmesi beklense de bu durumu engellemek için kullanılan bazı ilaçlarda mevcuttur. Fakat bu kullanılan ilaçlar titreme için %100 etki göstermezler. Hatta bu ilaçları yan etkileri bile bulunmaktadır. Amel, yat sonrasında meydana gelen titreme kendiliğinden geçer ve tehlike arz eden bir durum değildir.
" } ] }